top of page
hero_bg_1_2.jpg

Imkerij De Nesse

Wildhuys

Imkerij De Nesse

Midden in de polder, langs de rivier de IJssel ligt de imkerij van Gerrit en Franca Burger. In 2007 begonnen als hobby met 2 bijenvolken en ontwikkeld naar een 60 tal volken met een paar miljoen bijen die heerlijke honen maken. Imkerij de Nesse dankt zijn naam aan polder de Nesse, het gebied waar de familie samen met de bijen woont.

De Bijenvolken van Imkerij de Nesse  


Het is allemaal begonnen met 2 bijenvolken in 2007, Imkerij de Nesse is inmiddels uitgegroeid naar circa zestig volken met ongeveer drie miljoen bijen, die heerlijke honing maken. De bijen wonen voornamelijk in houten bijenkasten, zogenaamde spaarkasten verspreid over de Krimpenwaard. Deze zijn opgebouwd uit een bodem met vliegplank en vlieggat met daarop broed- en honingkamers. Daarnaast is er ook Top Bar Hive (letterlijk vertaald Boven Lat Bijenwoning). Dat is een bovenlatkast, waarin de bijen zelf hun raat uitbouwen. Het mooie aan een Top Bar Hive is dat je de bijen op een veilige manier van dichtbij kunt zien door een venster.  


Cyclus van de honingbij Tijdens de winterperiode kruipen de bijen dicht tegen elkaar aan en houden elkaar warm, de zogenaamde wintertros. Wanneer de temperaturen buiten de korf langzaam oplopen vliegen de eerste werksters eropuit om op zoek te gaan naar het eerste sneeuwklokje. Zodra de dagen lengen trekken ze er steeds vaker op uit om vers stuifmeel te verzamelen. Een van de eerste bloeiers op het terrein van Imkerij de Nesse is de wilg. Hiermee zijn de volken na de winter snel op kracht. Zodra de lente aanbreekt en het fruit gaat bloeien voert de koningin haar productie van eitjes op. Bij gunstig weer en voldoende dracht kan dit aantal oplopen tot 1500 eitjes per dag. De werksters beginnen met het uitbouwen van nieuwe raten. Hierin kan de koningin haar eitjes kwijt. Ook verzamelen ze ondertussen stuifmeel om de larven te voeden. Na drie weken worden de eerste jonge zomerbijen geboren.  


Eind april 

Dan zijn alle winterbijen verdwenen en vervangen door de zomerbijen. Het volk blijft intussen flink door groeien.  


In de loop van mei/juni

Dan is het volk zo enorm gegroeid dat het klaar is om te gaan zwermen. Dit is de natuurlijke manier waarop bijen zich voortplanten. Omdat er in de zomermaanden nagenoeg alleen grasland in de Nesse polder te vinden is, verplaatsen ze gedurende het seizoen de kasten naar diverse plekken in de Krimpenerwaard en het Groene Hart. Hierdoor produceren ze verschillende soorten honing uit de directe omgeving.  


Eind augustus 

Wanneer de honing is geslingerd worden de volken klaargemaakt voor de winter. Er wordt gecontroleerd of er genoeg voer in de kast zit voor de bijen om de winter door te komen. Dit proces heet inwinteren en moet voor eind september klaar zijn. Augustus is ook de maand van de “darrenslacht”. Darrenslacht is eigenlijk een onjuiste term want de darren worden zelden daadwerkelijk door de werksters gedood. Eerst worden de darren niet meer gevoerd. Hierdoor verzwakken ze en worden dan uiteindelijk door de werkbijen de kast uit gesleept.  


September/oktober 

De winterbijen worden geboren. Winterbijen zijn de bijen die het volk door de winter helpen. Ze leven langer doordat ze in het najaar meer worden verwend en minder hoeven te doen. De honing verbranden ze in hun lichaam door met hun vleugelspieren te trillen. Door dit trillen zorgen de bijen ervoor dat in het midden van de wintertros de koningin en haar jonge larven op een lekkere temperatuur blijven. Daardoor kan in het voorjaar een nieuwe cyclus van start gaan.


Direct contact opnemen met Imkerij de Nesse?

IJsseldijk Noord 251
2935 BR, Ouderkerk aan den IJssel
0610747799

bottom of page